Fictiefilmsuggesties


DRAKEN EN DEUNTJES
 2e & 3e kleuterklas
ANIMATIEFILM KORTFILMCOMPILATIE •  Nederlands gesproken

Draken & Deuntjes’ zijn vijf fabelachtige en muzikale kinderfilmpjes voor jonkvrouwen en ridders. Duik mee in de avonturenwereld van de Kleine Koning die graag een eenhoorn als huisdier wil of ga mee op drakenjacht met twee kleine prinsessen. Ook ontmoeten we Eliette, een klein meisje van acht jaar, die woont in een land waar de koning muziek heeft verboden… Zou ze samen met haar vriend de troubadour terug kunnen fluiten en zingen?
Schrijf je klas in voor de vertoning van Draken & Deuntjes op 28 september 2017 of 17 mei 2018

 

MOONLIGHT
3e graad LO
FICTIEFILM • Engels gesproken, Nederlands ondertiteld

Chiron woont in een redelijk ruige buurt in het bruisende Miami. Hij groeit er op als kind, zoekt zijn weg als jonge puber en later als volwassen man. In elke levensfase probeert hij zichzelf en de liefde te ontdekken, zoekt hij zijn plaats in de wereld, terwijl hij worstelt met zijn identiteit, mannelijkheid en seksuele geaardheid.

De film is gebaseerd op het ongepubliceerde toneelstuk ‘In Moonlight Black Boys Look Blue’ van Tarell Alvin McCraney en vertelt een adembenemend mooi en tijdloos verhaal over menselijke relaties en zelf-ontdekking. De film is een baanbrekend meesterwerk waaruit diep medeleven en universele waarheden galmen. Het prachtige moonlight won 3 Oscars, waaronder die van Beste film.
Schrijf je klas in voor de vertoning  op 5 oktober 2017 of15 maart 2018

 

TSCHICK
2e en 3e graad SO
DUITSE FILM •  Duits gesproken• Nederlands ondertiteld • Met lesmap

De 14 jarige Maik hunkert naar aandacht van het mooiste meisje van de klas, zijn flamboyante moeder worstelt met drank en met zijn vader heeft hij al helemaal geen emotionele band. Als hij in de zomer twee volle weken alleen thuis zit, staat Tschick plots voor de deur. Hij is net nieuw in Maiks klas. Maik laat zich echter overhalen om samen een oude Lada te stelen en een roadtrip aan te vatten, weg van Berlijn, zonder bestemming. Ze duikelen in een wild avontuur en beleven de zomer van hun leven die ze nooit zullen vergeten.

Tschick is gebaseerd op een populaire Duitse jeugdroman. Deze bijzonder ontwapenende roadmovie heeft vaart en zal tieners moeiteloos meetrekken in de belevenissen van Maik en Tschick, epische landschappen en de heerlijk frisse soundtrack. Een film met universele en herkenbare thema’s. De film won de European Film Academy Young Audience Award.

Schrijf je klas in voor de vertoning  op 13 of 17 november 2017 

 

GRUWELIJKE RIJMEN
2e graad SO

ANIMATIEFILM • Nederlands gesproken • Met lesmap

Gruwelijke Rijmen zijn twee korte animatiefilms waarin een heleboel klassieke sprookjes worden gecombineerd. Zo sluiten Sneeuwwitje en Roodkapje sluiten een innige vriendschap met elkaar en heeft Jack een oogje op Cindy, die haar oog dan weer heeft laten vallen op de prins van het bal.

Deze compilatie, gebaseerd op het boek van Roald Dahl, zijn verschillende sprookjes en hun personages op een ingenieuze manier met elkaar verweven in een scenario vol ondeugende twists en verrassende ontknopingen. De toon is afwisselend hilarisch, onheilspellend en spannend. De wolf, te horen als vertelstem, heeft alle kennis in pacht en overal een antwoord op. Twee films die leerkrachten zullen uitdagen en een waaier aan boeiende invalshoeken bieden.

Schrijf je klas in voor de vertoning  op 14 of 15 november 2017 

 

JAMAIS CONTENTE
3e graad SO
FRANSE FILM • Frans gesproken, Nederlands ondertiteld • Met 2 lesmappen ( ook voor de Franse les)

De 13-jarig Aurore kijkt nuchter en verbaasd naar de ontsporende wereld rondom haar. Haar hele familie lijkt wel gek geworden, of is zij degene die de pedalen kwijt raakt? Droog becommentarieert ze de problemen die zo typisch zijn voor haar leeftijd: twijfels over liefde en seksualiteit, haar irritante huisgenoten (“Die dag verbrak ik het wereldrecord thuis weglopen: het kortste ooit”), de saaie schoolroutine en de sfeer in het bandje waarin ze als zangeres debuteert. De film volgt consequent de (non-)logica van een aanstormende puber en gunt je een unieke blik in het hoofd van een opgroeiend tienermeisje… een wereld waarin we meestal moeilijk kunnen doordringen.

Uitstekende en zwierige tienerfilm met een overtuigende hoofdactrice. Winnaar van de EFA Young Audience Award 2016, en uitermate herkenbaar voor jonge tieners.n.

Schrijf je klas in voor de vertoning  op 17 januari  of  7 mei november 2018 

 

DEMAIN TOUT COMMENCE
1e, 2e & 3e graad SO
FRANSE FILM • Frans gesproken, Nederlands ondertiteld • Met 2 lesmappen ( ook voor de Franse les)

Samuel leidt een zorgeloos leven aan de zonnige zuidkust van Frankrijk met veel feest en weinig verantwoordelijkheden. Tot Kristin, een van zijn vroegere veroveringen, langskomt en vertelt dat hij de vader is van haar paar maanden oude baby Gloria. Als Kristin ervandoor gaat en de baby bij Samuel achterlaat, vertrekt hij halsoverkop naar Londen om haar terug te brengen naar haar moeder, maar zonder succes. Vader en dochter vestigen zich in Londen waar Samuel als stuntman gaat werken en zich ontpopt tot een liefdevolle, onconventionele vader. Acht jaar later zijn hij en Gloria een onafscheidelijk duo. Maar dan duikt de moeder van Gloria opnieuw op en wil ze haar dochter terug…

Wat start als een ogenschijnlijk licht en zelfs komisch relaas, evolueert door enkele verrassende wendingen naar een meer gelaagd en best emotioneel verhaal dat jong en oud zal beroeren.

Schrijf je klas in voor een van  de vertoningen  op 8 februari 2018