Film in de klas: Kortfilm


Kortfilms zijn uitermate geschikt voor gebruik in de klas: als educatief materiaal of aanleiding tot een discussie, ter illustratie bij de lessen … De beknopte duur (de meeste kortfilms zijn tien à twintig minuten lang) maakt een volledige vertoning en nabespreking mogelijk binnen één lesuur. Fonk vzw heeft een eigen kortfilm dvd-label: Selected Shorts. Selected Shorts heeft intussen al achttien dvd’s uit met de beste Vlaamse kortfilms maar er zijn ook enkele thematische compilaties. Uiteraard geeft Fonk vzw graag inhoudelijk advies!

Het volledige aanbod dvd’s van Selected Shorts en de lespakketten vindt u in de webshop www.daltonshop.be.

Le Pli dans l'espace

Le pli dans l’espace

LE PLI DANS L’ESPACE

3e graad LO, 1e graad SO

Allison is een 11-jarig meisje met gescheiden ouders. Wanneer haar moeder beslist om te verhuizen, wordt Allison geconfronteerd met de werkelijkheid van een nieuw samengesteld gezin. Op weg naar hun nieuwe huis blokkeert ze volledig. Herhaaldelijk probeert ze haar vader te bellen, in de hoop dat hij haar komt halen. Maar haar drang naar liefde en harmonie is misschien dichterbij dan ze aanvankelijk kon vermoeden.

Le Pli dans l’espace won dit jaar de prijs van de volwassenenjury voor beste kortfilm op het Jeugdfilmfestival.
Le Pli dans l’espace  staat op Selected Shorts 19

 

Een Kleine Duw

Een Kleine Duw

EEN KLEINE DUW

1e graad SO

De jonge Robbie wordt op zijn laatste schooldag gepest, de Rode Duivels spelen een belangrijke match en er is een potvis gestrand aan zee. Wanneer de drie verhalen hun climax bereiken is Robbies wereld voorgoed veranderd.
De film is de perfecte aanleiding voor een klasgesprek over pesten.

Een kleine duw staat op Short Cut!
Short Cut! is een dvd met dertien kortfilms, speciaal geselecteerd voor het onderwijs. Hierbij hoort een lesbundel vol inspiratie en concreet uitgewerkte opdrachten voor leerlingen uit alle graden van het secundair onderwijs. Deze dvd is enkel in combinatie met het lespakket verkrijgbaar.

 

Stap maar op mijn bezemsteel

Stap maar op mijn bezemsteel

STAP MAAR OP MIJN BEZEMSTEEL

3e kleuterklas en 1e graad LO

Ook al is het soms krap, de lieve heks probeert altijd wel een plaatsje op haar bezem te vinden voor toevallige passagiers. Zo zit na een tochtje niet enkel haar norse kat op de bezem, maar ook een vrolijke hond, een verlegen vogel en een frivole kikker!

Het verhaal is gebaseerd op het populaire kinderboek Room on the Broom en wordt helemaal in rijm verteld. Je kan dus zelf aan het rijmen gaan met je klas!

 

 

broeders

Broeders

BROEDERS

1e en 2e graad SO

Broeders is een moderne parabel. Karim en Nassim wonen in dezelfde wijk. De ene is een jeugdwerker, de andere een drugsdealer. De ene is vroom, de andere losbandig. Hun wegen zullen hen leiden naar een onvermijdelijk conflict.
Broeders is het afstudeerproject van Slimste mens ter wereld Adil El Arbi en Bilall Fallah. De film geeft religieus getinte, eeuwenoude vraagstukken als wraak, vergeving en genade een gezicht.

Het mistige onderscheid tussen goed en kwaad en het zwart-witdenken worden doorprikt.

Broeders staat op Selected Shorts 14.

 

 

Kus me zachtjes

Kus me zachtjes

KUS ME ZACHTJES

2e en 3e graad SO

De zeventienjarige Jasper groeit op in een braaf, grijs Vlaams dorp. Jaspers vader is een schlagerzanger die er alles aan doet om een grote ster te worden. Alle aandacht binnen het gezin gaat daardoor naar zijn carrière en zo wordt er over niet veel anders gepraat. Uit angst voor de reactie van zijn vader verstopt hij zijn homoseksualtiteit, zijn vriend, het feit dat hij gepest wordt en uiteindelijk zichzelf.

Kus me Zachtjes is een teder coming of age-verhaal dat nergens al te sentimenteel aanvoelt. 

Kus me Zachtjes vind je op Selected Shorts 15.

Comments are closed