Gratis visiedag voor leerkrachten: 14/10/17

Op zaterdag 14 oktober organiseert Cinema ZED een gratis filmvisiedag voor leerkrachten.
Kom enkele films prospecteren en neem een kijkje achter de schermen van de nieuwe zalen van Cinema ZED!

Programma:

9u45: ontvangst met koffie + rondleiding achter de schermen

10u 30: Dunkirk (3e graad SO)

12u15: Broodjeslunch

13u: Tschick (1e en 2e graad SO)

14u30: Korte koffiepauze

14u45: Stranger in Paradise (3e graad SO)

 

Schrijf je HIER in voor de visiedag!

 

Dunkirk

DUNKIRK

3e graad SO
OORLOGSFILM 
  Engels gesproken• Nederlands ondertiteld • 

27 mei 1940, Duinkerke. Aan het begin van WO II zijn honderdduizenden geallieerde soldaten omsingeld: aan de ene kant wachten de Duitse troepen hen op, aan de andere kant beukt de Noordzee. Het bevel wordt gegeven om de soldaten zo snel mogelijk te evacueren. Op de stranden van Duinkerke wachten ze angstvallig hun nakende redding af.

Meer dan een dramatisch verhaal is deze film vooral een overrompelende impressie van hoe het toen was voor de Britse jongens. Jongens die even oud zijn als je leerlingen. Toch is Dunkirk, een oorlogsfilm zonder oorlog, bij momenten nagelbijtend spannend. Je ziet niet de grote horror of waanzin van oorlog, maar wel de paniek. Dunkirk is bovendien een visuele sensatie die je zeker moet ervaren op het grote witte doek.

 

TSCHICK

1e en 2e graad SO
DUITSE FILM •  Duits gesproken• Nederlands ondertiteld • Met lesmap

De 14 jarige Maik hunkert naar aandacht van het mooiste meisje van de klas, zijn flamboyante moeder worstelt met drank en met zijn vader heeft hij al helemaal geen emotionele band. Als hij in de zomer twee volle weken alleen thuis zit, staat Tschick plots voor de deur. Hij is net nieuw in Maiks klas. Maik laat zich echter overhalen om samen een oude Lada te stelen en een roadtrip aan te vatten, weg van Berlijn, zonder bestemming. Ze duikelen in een wild avontuur en beleven de zomer van hun leven die ze nooit zullen vergeten.

Tschick is gebaseerd op een populaire Duitse jeugdroman. Deze bijzonder ontwapenende roadmovie heeft vaart en zal tieners moeiteloos meetrekken in de belevenissen van Maik en Tschick, epische landschappen en de heerlijk frisse soundtrack. Een film met universele en herkenbare thema’s. De film won de European Film Academy Young Audience Award.

 

STRANGER IN PARADISE

3e graad SO
DOCUMENTAIRE • Engels gesproken • Nederlands ondertiteld 

Op een eiland in de Middellandse zee, op de grens met fort Europa, neemt een groep vluchtelingen plaats in een onthaalklas waar een leraar (Valentijn Dhaenens) hen opwacht. Er ontspint zich een drieledig welkomstwoord: aanvankelijk afwijzend en ontnuchterend, nadien vol empathie en goede wil en tot slot komt hij op de proppen met complexe regels en onbegrijpelijke procedures waaraan ze moeten voldoen.

Op het snijvlak van documentaire en fictie onderzoekt Stranger in Paradise de machtsverhouding tussen Europa en migranten. Wir Schaffen Das. Of toch niet? En aan welke voorwaarden en kosten? De botte maar intelligente aanpak van regisseur Guido Hendrikx is confronterend en wekt vragen op bij de kijker: werkten deze vluchtelingen uit vrije wil mee aan deze documentaire? Werden ze gecast voor de documentaire? Wat wil de filmmaker precies bereiken met deze film? Een zeer krachtige en heldere film om vervolgens een debat mee op gang te trekken in de klas!

Comments are closed