Lesmappen

Voor heel wat films worden lesmappen opgesteld. Deze lesmappen zitten boordevol inspiratie en uitgewerkte opdrachten en vormen zo een handig instrument voor leerkrachten die een voor- of nabespreking willen organiseren in de klas. Fonk vzw produceert en coproduceert geregeld eigen lesmappen. De focus ligt hierbij op kortfilms en documentaires. Daarnaast verdeelt en promoot Fonk vzw ook lesmappen van bevriende organisaties, waaronder JEF.

 

EIGEN PRODUCTIES EN COPRODUCTIES

DOCUMENTAIRES 

NIEUW: “Leuven ’68”
3de graad SO

In “Leuven ’68” blikken we terug op de woelige jaren 1966 t.e.m. 1968, jaren waarin een breed gedragen, intense studentenrevolte het land doet daveren op haar grondvesten. De revolte, een voorbode van een  golf studentenrevoltes wereldwijd, is zowel een reactie tegen het starre, autoritaire beleid van de bisschoppen als strijd voor een autonome Nederlandstalige universiteit in Vlaanderen. Zowel een strijd voor emancipatie, inspraak en democratisering als een hevig woedende taalstrijd.

LEUVEN AUTOVOL & AUTOVRIJ
3de graad LO en 1ste, 2de & 3de graad SO

De film zit boordevol uniek beeldmateriaal van de stad en biedt tegelijk een historische dimensie aan de razend actuele discussie over stedelijke mobiliteit, over de plaats van de auto in de stad.

KAKUMA, THE INVISBLE CITY
3de graad SO

Is het mogelijk om een thuis op te bouwen op een plaats die ‘nergens’ heet? Regisseur Lieven Corthouts woonde meer dan 4 jaar in een Afrikaanse vluchtelingenkamp met die naam en ontdekte dat ‘nergens’ ook ‘onzichtbaar’ is voor de buitenwereld.

ZIE MIJ DOEN
2de & 3de graad SO

Monnikenheide is een organisatie die al ruim 45 jaar hulp en onderdak aanbiedt aan mensen met een verstandelijke beperking. Gedurende een jaar volgde documentairemaakster Klara Van Es zes van de bewoners. Een ingetogen, diep humaan portret in prachtig zwart-wit.

 

 

DE BRAND VAN LEUVEN
3de graad LO en 1ste, 2de & 3de graad SO

In 1914 werd het centrum van Leuven systematisch vernield door de Duitse bezetter. Oorlogsjournalist en Leuvenaar Rudi Vranckx vertelt hoe het zover is kunnen komen.

BRUSSELS WILD
2de & 3de graad LO en 1ste & 2de graad SO

Een Brusselse filmmaker gaat op zoek naar het ‘wildlife’ in onze hoofdstad en dat blijkt verrassend wild te zijn! De film onderzoekt dit samenleven tussen mens en (wild) dier en stelt de vraag op welke afstand we van elkaar willen of moeten leven?

STRANGER IN PARADISE
2de & 3de graad SO

Wir Schaffen Das. Of niet? In een onthaalklas voor nieuwkomers vertolkt een leraar de complexe houding van Europa ten opzichte van de vluchtelingencrisis. Deze film brengt een niets ontziend filmessay over de manier waarop Europa omgaat met het geluksverlangen van de ander.

 

 

KORTFILMS & KORTFILMCOMPILATIES

 

 

 

 

 


DE GEUR VAN WORTELTJES
3de kleuterklas

De rode draad in deze kortfilmcompilatie zijn groenten (wortels!), koken, eten, voedsel verzamelen enzovoort. Prachtig geanimeerde filmpjes om van te smullen!

 

 

 

 

 

 

KLEINE HELDEN EN RARE KWASTEN
2de & 3de kleuterklas en 1ste, 2de & 3de graad LO

Een compilatie met vrolijke, korte animatiefilms zonder dialogen: veertien kleurrijke pareltjes die te zien waren op filmfestivals over de hele wereld.

  • Je kan de DVD + prachtige lesmap aankopen via JEF

 

 

 

 

 

 

BAGHDAD MESSI
1ste, 2de & 3de graad SO

De kleine Hamoudi heeft maar één been, maar is volledig verslaafd aan voetbal. Hij en  zijn vrienden kijken uit naar de Champions League finale,  maar dan begeeft de tv het. De kortfilm van de Leuvens-Koerdische regisseur Sahim Omar Kalifa won tientallen prijzen over de hele wereld!


LESMAPPEN DOOR DERDEN

JEF

 

 

 

 

 

JEF is een educatieve organisatie die ieder jaar een filmprogramma samenstelt voor alle jaren van het kleuter-, lager en secundair onderwijs.

Bij boeking van één van de films in Cinema ZED uit dit programma ontvang je gratis de bijhorende lesmap.

Elke lesmap is een inspirerende bundel, afgestemd op de doelgroep waar je volgens de beschikbare lestijd de informatie uitplukt die je wilt gebruiken. In het dossier worden zowel filmtechnische als inhoudelijke aspecten toegelicht. Ook verwerkingstips en een lesbrief voor leerlingen zijn in het dossier terug te vinden.

Bij elke lesmap hoort een uitgebreide afspeellijst op YouTube (met beelden van de making of, interview- en filmfragmenten) en een prikbord op Pinterest, voor meer inspiratie en beleving.

Als je de film in de klas wilt zien, kan je de lesmap aankopen.

Bekijk het volledige programma van JEF hier.