Lesmappen

Voor heel wat films worden lesmappen opgesteld. Deze lesmappen zitten boordevol inspiratie en uitgewerkte opdrachten en vormen zo een handig instrument voor leerkrachten die een voor- of nabespreking willen organiseren in de klas. Fonk vzw produceert en coproduceert geregeld eigen lesmappen. De focus ligt hierbij op kortfilms en documentaires. Daarnaast verdeelt en promoot Fonk vzw ook lesmappen van bevriende organisaties, waaronder JEF.

Eigen producties en coproducties

DOCUMENTAIRES

DE SLAG OM LEUVEN
1ste, 2de & 3de graad SO

Deze historische documentaire film, integraal opgebouwd uit archiefmateriaal, vertelt het verhaal van de verovering, bezetting en bevrijding van Leuven tijdens de tweede wereldoorlog. De focus ligt op Leuven, maar de film schetst tegelijk het bredere verhaal van WOII, van de start in 1939 tot de overgave van Duitsland in 1945, in Europa. 

 

LEUVEN AUTOVOL & AUTOVRIJ
3de graad LO en 1ste, 2de & 3de graad SO

De film zit boordevol uniek beeldmateriaal van de stad en biedt tegelijk een historische dimensie aan de razend actuele discussie over stedelijke mobiliteit, over de plaats van de auto in de stad.

ZIE MIJ DOEN
2de & 3de graad SO

Monnikenheide is een organisatie die al ruim 45 jaar hulp en onderdak aanbiedt aan mensen met een verstandelijke beperking. Gedurende een jaar volgde documentairemaakster Klara Van Es zes van de bewoners. 

SAKAWA
3de graad SO

De Belgisch-Ghanese regisseur Ben Asamoah benadert het fenomeen van de sakawa, internetfraude, vanuit het perspectief van zijn landgenoten. Hij toont wie die gekke mails stuurt, waarom en dat het inderdaad werkt. 

 

DE BRAND VAN LEUVEN
3de graad LO en 1ste, 2de & 3de graad SO

In 1914 werd het centrum van Leuven systematisch vernield door de Duitse bezetter. Oorlogsjournalist en Leuvenaar Rudi Vranckx vertelt hoe het zover is kunnen komen.

LEUVEN ’68
3de graad SO

In “Leuven ’68” blikken we terug op de woelige jaren 1966 tot en met 1968, waarin een heuse studentenrevolte het land doet daveren op haar grondvesten. Zowel een strijd voor emancipatie, inspraak en democratisering als een hevig woedende taalstrijd.

WHEN ARABS DANCED
3de graad SO

In een niet zo ver verleden stond Arabische dans voor sensualiteit en vrouwelijkheid tot fundamentalisten artistieke expressie als onrein bestempelden. Rhalib werd geleerd dat hij zich moest schamen voor zijn moeder.

 

KORTFILMS & KORTFILMCOMPILATIES

ZIBILLA STAAT OP HAAR STREPEN
3de kleuterklas en 1ste, graad LO

Zibilla, een kleine zebra geadopteerd door een paardenmama en -papa, wordt op haar nieuwe school de hele tijd gepest met haar strepen. Na een tijdje begint Zibilla haar strepen zelfs te haten! 

DE GEUR VAN WORTELTJES
3de kleuterklas

De rode draad in deze kortfilmcompilatie zijn groenten (wortels!), koken, eten, voedsel verzamelen enzovoort. Prachtig geanimeerde filmpjes om van te smullen!

DE WEGPIRAAT EN ANDERE DEUGNIETEN
2de & 3de kleuterklas

Met zwaard en paard berooft de Wegpiraat alle dieren die op zijn weg komen.  Hij steelt werkelijk alles: de noten van de eekhoorn, de melk van de kat, hij jat zelfs het hooi van zijn eigen paard!

AATOS & DE WERELD
1ste & 2de graad LO

‘Aatos en de Wereld’ is een ingekorte versie op kindermaat van de documentaire ‘Goden van Molenbeek’. Gefilmd door de ogen van kinderen die zich op speelse toon langs de grote levensvragen wurmen. 

 


Lesmappen door derden

 

 

 

 

 

JEF is een educatieve organisatie die ieder jaar een filmprogramma samenstelt voor alle jaren van het kleuter-, lager en secundair onderwijs.

Bij boeking van één van de films in Cinema ZED uit dit programma ontvang je gratis de bijhorende lesmap.

Elke lesmap is een inspirerende bundel, afgestemd op de doelgroep waar je volgens de beschikbare lestijd de informatie uitplukt die je wilt gebruiken. In het dossier worden zowel filmtechnische als inhoudelijke aspecten toegelicht. Ook verwerkingstips en een lesbrief voor leerlingen zijn in het dossier terug te vinden.

Bij elke lesmap hoort een uitgebreide afspeellijst op YouTube (met beelden van de making of, interview- en filmfragmenten) en een prikbord op Pinterest, voor meer inspiratie en beleving.

Als je de film in de klas wilt zien, kan je de lesmap aankopen.

Bekijk het volledige programma van JEF hier.