Over Fonk vzw

Fonk vzw is inmiddels ruim 2 decennia actief in de filmwereld en beschikt momenteel over een brede waaier aan projecten. Vandaag de dag omvat die zowel dagelijkse bioscoopexploitatie als filmfestivalorganisatie, filmpromotie, filmdistributie,  filmproductie en een filmeducatieve werking.

De gecombineerde expertise en knowhow, een sterke hands-on mentaliteit en dynamiek, feeling voor cultureel ondernemerschap en de drive om onbekend terrein te verkennen, kenmerken de werking van Fonk vzw.

De verschillende projecten van Fonk vzw zijn heel divers, maar vertrekken in essentie allemaal vanuit éénzelfde strategie en visie op de rollen en de functies die een cultureel geprofileerde non-profit vereniging als deze dient te vervullen in een gezond filmlandschap. Die functies en doelstellingen kunnen kort en bondig samenvatten als volgt:

– Instroom: Het stimuleren en faciliteren van de instroom van nieuwe titels, en/of nieuwe makers in de sector van productie, vertoning, distributie. Permanente aanvoer van nieuwe zuurstof in de filmwereld.

– Doorstroom en spreiding: Het mee stimuleren en realiseren van een rijk geschakeerd, divers, kleurrijk permanent filmaanbod, gefocust op auteurscinema en met oog voor genres als de kortfilm, documentaire film, maar ook voor filmklassiekers en jeugdfilms. Complementair aan het commerciële aanbod, maar tegelijk mikkend op een zo breed mogelijk publiek van filmliefhebbers.

– Context: De creatie en ondersteuning van “verrijkte vertoningssector”; het bieden van context en omkadering, door middel van redactioneel werk, thematische verdieping, lezingen en debatten, ontmoetingen, inleidingen en Q&A’s. Connectie met doelgroepen en verenigingen. Het stimuleren van beeldgeletterdheid, van filmkennis en -cultuur.