Over Fonk vzw

Fonk_ploeg2

De Fonkploeg

Fonk vzw is een filmvereniging gevestigd in Leuven die al bijna twee decennia lang actief is. Vandaag de dag heeft Fonk vzw een brede waaier aan activiteiten, gaande van bioscoopuitbating (Cinema ZED, een coproductie met Kunstencentrum STUK) en festivalorganisatie (DOCVILLE en het Internationaal Kortfilmfestival Leuven) tot filmdistributie (zaaldistributie, dvd-productie- en distributie, video on demand) en educatieve filmprojecten (organisatie van schoolvoorstellingen, productie van lesmappen …).

Fonk vzw ijvert samen met collega-filmverenigingen al vele jaren voor een actiever gebruik van het medium film door scholen. De audiovisuele media zijn overal aanwezig in onze maatschappij. Toch worden ze nog relatief weinig gebruikt in educatieve context. Fonk vzw ijvert ook voor een actieve beeldeducatie. Aangezien kinderen en jongeren gebombardeerd worden met beelden, is het erg belangrijk om hen te leren omgaan met deze beelden door een educatieve omkadering te organiseren.

De werking en stijl van Fonk vzw wordt getypeerd door een focus op diversiteit binnen het medium film; inhoudelijke diversiteit maar ook qua vorm, stijl en lengte. De rijkdom en de variatie binnen het medium film is immers erg groot – heel wat groter dan de indruk die men soms krijgt bij het bekijken van de courante multiplex-programma’s. Fonk vzw gaat aan de slag met langspeelfilms maar ook met filmklassiekers, animatiefilms, documentaires, kortfilms en nog veel meer. De organisatie zet ook op verschillende manieren in op context en omkadering.

 

Comments are closed